Pictura si ceramica in Grecia antica


Grecii pretuiau mult pictura, desi nu o considerau o arta independenta, ci un auxiliar al sculpturii si arhitecturii. Printre primii pictori cunoscuti a fost Polignot, care in compozitiile sale a insistat asupra expresiei personajelor, de asemenea Micon, Zeuxis si Parasios, care au pictat si peisaje. Secolul IV i.Hr. este cel al marii picturi grecesti, cu Apelles, preferatul lui Alexandru Macedon si care, conform marturiilor scrise a fost un desenator exceptional, exceland in nuduri si portrete. Nici una dinte picturile grecesti originale nu s-au pastrat, exista doar unele marturii scrise despre ele. Din perioada elenistico-romana s-au pastrat in unele case de locuit picturi in fresca sau in alte tehnici, indeosebi la Pompei si Herculanum, langa Neapole, orase inghitite de lava vulcanului Etna care a erupt si a ingropat localitatile in intregime. In timpurile moderne, arheologii au scos la iveala mare parte din aceste orase si e de presupus ca pictura acelei perioade, ca si arhitectura locuintelor a urmat in mare parte traditiile grecesti. 
 

Ceramica greaca

Ceramica greaca

Datorita faptului ca ceramica greceasca era pictata cu scene care adeseori reproduceau cele din pictura propriu-zisa, pot fi cunoscute motivele si stilul pictural. Pe langa valoarea ei estetica, ceramica greceasca are astfel si o valoare documentara. In epocile mai indepartate, decorul vaselor era exclusiv geometric, apoi apar motivele animaliere, avimorfe (pasari) si antropomorfe (oameni). Decorurile cele mai frecvente din epoca clasica si elenistica reproduc scene din legendele mitologice grecesti, din razboaiele grecilor cu barbarii, din tragediile grecesti, scene din viata cotidiana, ritualuri si ceremonii religioase. Pictura ceramicii a cunoscut diferite stiluri, in functie de epoca si scoala artistica. Au existat, spre exemplu, stilul figurilor rosii pe fond negru sau alb, cel al figurilor negre pe fond alb si altele. Formele si dimensiunile vaselor, unele utilitare (pentru pastrarea cerealelor, uleiului de masline, vinului etc.), altele decorative ori de lux, pentru parfumuri si farduri sau cu rol in ceremonii religioase, sunt extrem de variate.Vasele propriu-zise erau realizate de mesteri olari iar decorul era executat de pictori cum a fost Euphronios, care isi semna uneori vasele. 
 
Alte domenii ale artelor plastice au fost cele decorative, care au produs o multime de vase din metal (bronz, argint), decorate cu scene si figuri in relief, obiecte extrem de variate, pastrate in numar relativ mare, din diferite epoci, precum cele din sticla, fildes, bijuterii din metale si pietre pretioase, figurine din lut (statuetele de Tanagra). 

2 comentarii la „Pictura si ceramica in Grecia antica

Lasă un comentariu