Arhitectura in Roma antica


Arhitectura este domeniul cel mai reprezentativ, ca urmare a preluarii traditiilor constructive etrusce si grecesti. Romanii au perfectionat unele dintre aceste procedee, spre exemplu prin inventarea unui fel de ciment compus din amestecul de pietris, nisip si materii vulcanice peste care se turna in cofraje mortar. Peretele realizat din acest material era apoi acoperit cu caramizi arse sau blocuri mici de piatra taiate in forma de romb. Tehnica caramizilor arse a dus la realizarea unor elemente arhitecturale destinate acoperirii edificiilor, cu scop constructiv dar si decorativ, cum sunt bolta si cupola, necunoscute arhitectilor greci. Noile sisteme constructive au permis in acelasi timp realizarea unor edificii de mari dimensiuni, cu diferite destinatii.
 
Dintre tipurile de monumente caracteristice, bazilica era o cladire publica de mari proportii, cu intrare pe una din laturile mari sau mici, compusa dintr-o vasta sala dreptunghiulara, impartita in mai multe spatii interioare prin siruri de coloane. Situate in apropierea Forului, bazilicile erau locurile unde se tineau sedintele tribunalelor, loc de intalnire al comerciantilor si in general al oamenilor de afaceri. Din arhitectura bazilicilor deriva cea a palatelor si primelor bazilici crestine din Imperiul bizantin. Apeductele erau destinate aprovizionarii cu apa a oraselor romane, prin tuburi si canale subterane, sustinute la suprafata prin arcuri. Primul apeduct, cu o lungime de 16,6 km, dateaza din secolul IV i. Hr. Mai tarziu a fost construit pentru Roma un apeduct lung de 91 km, altele in unele provincii, ca Franta sau Spania (la Segovia).
 
Templul reprezinta o sinteza a traditiilor grecesti si etrusce. Asezat pe un podium de piatra inalt, avea uneori o forma dreptunghiulara, cu intrarea flancata de un rand de coloane si incaperea centrala (cella) inconjurata de coloane adosate (partial ingropate in zid), precum templul Fortunei Virile din Roma. Alte temple aveau o forma circulara (templul Vestei din Roma) sau patrata, ca cele pastrate pe teritoriul Frantei. Coloanele erau ionice sau corintice, preluate din arhitectura greaca sau, ceea ce era tipic pentru decoratia si a altor edificii romane, erau suprapuse cele trei ordine arhitecturale grecesti – doric, ionic si corintic – fiecare pe cate un rand. Una dintre capodoperele arhitecturii religoase este Panteonul din Roma, „templul tuturor zeilor”. Construit initial in secolul I i. Hr., a fost refacut succesiv de mai multi imparati. Are forma circulara, e precedat de un vestibul sustinut de 16 coloane asezate pe doua randuri. Inaltimea, de peste 40 m, este egala cu diametrul, este acoperit de o imensa cupola, decorata in interior cu cinci randuri concentrice de casetoane. Deschiderea rotunda, cu diametrul de 9 m, din mijlocul cupolei era unica sursa de lumina.
 

Arcul de Triumf al lui Constantin cel Mare

Arcul de Triumf al lui Constantin cel Mare

Arcul de triumf, realizat pentru prima data in secolul I i. Hr., are forma unei porti boltite, cu 1-3 deschideri frontale, uneori si laterale, ornamentata cu coloane, basoreliefuri si statui. Deasupra se plasa un grup statuar sau trofee care aminteau victoriile din razboaiele de cucerire purtate de imparati, despre virtutile carora erau inscriptionate texte pe fronton (partea centrala superioara a arcului). Cele mai impunatoare arcuri de triumf existente la Roma sunt ale imparatilor Titus, Constantin, Septimius Severus. La Beneventum (Italia) se afla cel inchinat imparatului Traian, altele in zone ale Italiei si Frantei, dedicate lui Octavianus Augustus. Portile de intrare in orase erau de asemenea monumentale dar s-au pastrat doar partial, ca cel din orasul german Trier. Erau flancate de turnuri si aveau atat rol de aparare cat si decorativ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s