Cum iti hranesti cainele de talie mare?


Cainele a fost primul animal domesticit de om. Inca din preistorie cainele a devenit cel mai bun prieten al omului. Pe parcursul istoriei omul a reusit prin imperecherea selectiva a cainilor sa modeleze cateva sute de rase de caini, impartite la randul lor in zece grupe in functie de caracteristici si utilitate. Aceasta diversitate genetica arata ca proprietatile si nevoile fiecarei rase in parte variaza considerabil, astfel incat si nevoile nutrive sunt altele. Nutritia cainilor in crestere este o problema complexa, deoarece nevoile lor nutritionale difera in mare masura de cele ale cainilor adulti. De un caine trebuie sa te ocupi zilnic, de cand intra in posesia ta pana la despartire si trebuie multa atentie la detalii, la cum este hranit pentru a creste si dezvolta armonios dar si la starea lui de sanatate generala. In special, la rasele de talie mare, pofta de mancare este mult mai mare. In general, cu cat creste cantitatea de proteine din alimentatia cainelui, creste si cantitatea de calorii consumata. Din aceasta cauza trebuie multa atentie cand vine vorba de hrana caini juniori pentru ca aportul de calorii consumat in exces creste riscul aparitiei bolilor de oase. La cainii de talie mare s-a constatat stiintific ca un consum in exces duce la slabirea tesutului osos din cartilagii, dar si la favorizarea obezitatii.

Bosch Junior Maxi 15kg

Bosch Junior Maxi 15kg

La fel se intampla si in cazul continutului de calciu al hranei care influenteaza dezvoltarea osoasa. Prea mult calciu duce la dezechilibre hormonale. Prin urmare pentru hranirea cainilor de talie mare sunt indicate mancarurile cu un nivel scazut in calorii, fosfor, proteine si calciu. Trebuie sa tinem cont ca dezvoltarea cainilor de talie mare este influentata de proportia elementelor de hrana. La fel trebuie sa constientizam faptul ca la cainii de talie mare, administrarea unei alimentatii sanatoase pe parcursul cresterii reduce substantial riscul aparitiei bolilor osoase. In cazul catelusilor de talie mare (care ating la maturitate o greutate de peste 25 kg) trebuie controlata rata de crestere pentru a preveni acele afectiuni ale cartilajelor si ale articulatiilor cauzate de cresterea rapida in greutate. Bosch Junior Maxi este o hrana pentru juniori cu un continut redus de proteina (24% proteina), care corespunde in mod optim necesitatilor cainilor de talie mare. Extractul de midii favorizeaza dezvoltarea cartilajelor si a articulatiilor. Dimensiunea si forma crochetelor sunt adaptate comportamentului de hranire caracteristic taliilor mari. Dat fiind ca stomacul lor este comparativ mai mic, puii ar trebui sa primeasca cateva mese pe zi si frecventa acestora ar trebui sa descreasca treptat, pe masura ce puii inainteaza in varsta.

In concluzie un junior de caine de talie mare daca este hranit corespunzator, desi intr-un ritm mai lent, ajunge la aceleasi dimensiuni ca si un caine hranit in exces, in plus atinge maturitatea intr-o stare de sanatate exceptionala. Nu trebuie sa uitam niciodata faptul ca rasele de caini au fost selectionate si crescute in scopuri diferite. La unii caini se tine cont de caracteristicile rasei in momentul hraniri. Nu uita ca alegerea unei alimentatii corespunzatoare scade riscul aparitiei tulburarilor cauzate de slaba dezvoltare a oaselor la juniorii de rasa mare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s