Sculptura in Roma antica


La fel ca arhitectura, la inceputurile ei sculptura romana se confunda cu cea etrusca, abia din secolul al II-lea i. Hr. si-a dobandit caracteristici proprii, ramanand insa sub influenta principiilor statuarei grecesti. Sculptorii romani imitau sau copiau statuile elenistice, accentuand viziunea realista in redarea figurilor si a vesmintelor. Cele mai frecvente reprezentari sunt cele ale unor personaje contemporane, imparati, senatori. Fiecare imparat a fost imortalizat in numeroase statui si busturi, la diferite varste si in diferite variante artistice. Spre exemplu, lui Octavianus Augustus i s-au dedicat 140 de statui si busturi. Uneori, imparatii erau reprezentati calare, in statui ecvestre, precum cea a lui Marcus Aurelius, un tip de reprezentare ce apare pentru prima oara in sculptura europeana. De asemenea, portretul a fost unul dintre genurile scupturale intens cultivate, care in ciuda unor elemente standardizate, precum aerul solemn al personajului, detaliile foarte amanuntite ale fizionomiei si pieptanaturii, marcheaza si caracteristici individuale ale modelului. Sunt destul de numeroase si portretele feminine, care prezinta o mai mare varietate fizionomica, detalii de coafura, imbracaminte, podoabe etc., fata de cele masculine. Era mult utilizata asa-zisa „tehnica a burghiului”, unealta de sculptura cu care se realizau prin gaurire in piatra sau marmura toate aceste detalii. 
 
O alta tehnica sculpturala, basorelieful a avut ca principal scop consemnarea, prin intermediul scenelor narative, a a evenimentelor importante ale istoriei romane, indeosebi luptele, victoriile, faptele de vitejie ale unor imparati si conducatori de armate. Basoreliefurile se intalnesc pe arcuri de triumf, altare, temple, sanctuare, sarcofage. Unul dintre cele mai celebre basorelifuri decoreaza Altarul Pacii din Roma (Ara Pacis Augustae), care este inconjurat de o incinta rectangulara din marmura, decorata cu doua benzi suprapuse de basoreliefuri. Registrul inferior are ca motive decorative frunze si muguri de acant, ciorchini de struguri, pasari iar cel superior infatiseaza o procesine solemna a lui Octavianus Augustus, a familiei sale, a unor apropiati ai sai, precum si personaje mitologice si alegorice. Astazi, fragmente din aceste basoreliefuri se afla in muzee diferite, Luvru, Vatican, Uffizzi din Florenta, Muzeul National din Roma. 
 

Columna lui Traian

Columna lui Traian

Columna lui Traian, de la inceputul secolului II d. Hr., aflata la Roma in Forum, glorifica victoria imparatului in cele doua razboaie dacice, intr-o compozitie dinamica, cu o multitudine de figuri si scene in ordine cronologica, desfasurata pe trunchiul coloanei. Cu acelasi model compozitional, Columna lui Marcus Aurelius de la Roma este mai conventionala si lipsita de expresivitate.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s