Asigurarea lucrarilor de constructii-montaj


In cadrul raporturilor contractuale dintre firmele de antrepriza si diversi investitori, unitatile de constructie-montaj pot executa in tara si strainatate lucrari variate (de constructii propriu-zise, energetice, petrochimice, sisteme de irigatii, locuinte, etc.), ocazie cu care se pun in opera valori matriciale importante care se afla sub incidenta unor riscuri variate. Odata cu asigurare de constructie-montaj se mai incheie si asigurarea de raspundere a constructorului fata de terti. 
 
Mecanismul asigurarii se incadreaza in coordonatele unei asigurari facultative de bunuri si de raspundere civila. 
 
Obiectul asigurarii il constituie bunuri si cheltuieli aferente lucrarilor de constructie-montaj intre care: 
– bunuri materiale incorporate definitiv sau temporar in obiectivul de constructie-montaj aflat in curs de executie. 
– materiale de constructii aflate in stoc, pe santier destinate de a fi incorporate in opera. 
– utilaje, instalatii si echipamente de constructii. 
– masini de constructii. 
– cheltuieli impuse de curatarea terenului si de inlaturarea molozului si resturilor, dupa si ca urmare a producerii unor pagube cuprinse in asigurare. 
 
Se asimileaza si se cuprind in obiectul asigurarii: cheltuieli aferente transportului bunurilor cuprinse in aceasta asigurare (masini, utilaje, echipamente, materiale) de la furnizori la santierul de constructie-montaj, in masura in care nu au fost incluse in asigurarea de transport, diferente de tarif pentru transporturi speciale (aerian sau expres) ale unor materiale sau alte bunuri, diverse taxe legale (vamale, de timbru, etc.), cheltuieli pentru manopera in conditii speciale (munca suplimentara, sporuri de noapte, sarbatori legale, sporuri salariale survenite fata de tarifele de manopera din deviz, alte cheltuieli). 
 
Suma asigurata reprezinta valoarea totala a contractului aferent lucrarilor de constructie-montaj, la care se adauga valoarea masinilor, utilajelor, instalatiilor, materialelor sau altor bunuri si cheltuieli necesare executarii lucrarilor. 
 
Primele de asigurare sunt stabilite pe baza cotelor tarifare exprimate procentual la 1000 de lei suma asigurata, iar plata acestora are loc, de regula, esalonat in cadrul perioadei de asigurare. 
 
Durata asigurarii se stabileste astfel incat sa se suprapuna duratei de executare a lucrarilor de constructie-montaj inclusiv perioada de receptie si de garantie a lucrarilor. In caz de prelungire a perioadei de executie a lucrarilor, asiguratorul percepe prime de asigurare suplimentare, iar in caz de scurtare a perioadei de executie, o parte din primele de asigurare incasate se restituie asiguratului. 
 
Raspunderea asiguratorului si obligatiile asiguratului sunt incadrate in regimul comun al asigurarilor de bunuri. 
 
Despagubirea este stabilita in corelatie cu marimea pagubei si sumei asigurate. Se acopera pagubele produse bunurilor asigurate mentionate anterior, ca obiect al asigurarii in perioada de valabilitate a contractului, pagube cauzate de riscuri asigurate. 
 
In principiu in aceasta asigurare se despagubesc si cheltuieli facute de asigurat pentru salvarea si conservarea bunurilor, micsorarea pagubelor, prevenirea extinderii sinistrului, evaluarea pagubelor produse, cheltuieli cu demontarea si montarea unor bunuri ca urmare a pagubelor cuprinse in asigurare, alte cheltuieli. 
 
Societatea de asigurare nu acorda despagubiri pentru: 
– pagube avand o valoare sub nivelul fransizei prevazute in contract. 
– pagube indirecte. 
– penalizari si pagube rezultate din nerealizarea obiectivelor contractului de lucrari de constructie-montaj. 
– pierderi datorate unor vicii sau greseli de proiectare.
– acoperirea costului refacerii unor lucrari executate necorespunzator. 
– pagube generate de riscuri neasigurabile (uzura, coroziune, oxidare, deteriorare). 
– avarii mecanice, electrice, etc. 
– pierderi sau avarii la autovehicule care fiind folosite in santier circula pe drumurile publice. 
– pierderea sau distrugerea documentelor, proiectelor si altor valori sau titluri. 
 
In raport cu conditiile generale de asigurare, societatea de asigurare nu acorda despagubiri nici pentru pagube indirecte si directe cauzate de: razboi, revolutie, razboi civil si de alte riscuri politice, efecte ale radiatiei si reactiilor nucleare, actiunea voita, neglijenta asiguratului sau reprezentantilor sai manifestate intentionat, incetarea partiala sau totala a lucrului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s