Asigurarea banilor si a valorilor


Societatea de asigurare ofera protectie banilor si altor valori atat in perioada cat acestia sunt depozitati in seifuri, cat si in timpul transportului (chiar daca este un transport combinat, respectiv mai multe mijloace sau modalitati de transport, inclusiv in timpul transbordarii). Asigurarea este valabila pe un anumit teritoriu geografic specificat in contract. 
 
Se asigura prin aceasta forma de asigurare banii in numerar sau alte valori reprezentand: valuta, pietre pretioase, obiecte sau lingouri din metale pretioase, hartii de valoare, timbre, titluri de valoare, etc. 
 
Riscurile acoperite – cuprind de regula, orice evenimente ce cauzeaza o pierdere pe perioada de asigurare, cu conditia ca seifurile sau cutiile de siguranta in care se pastreaza valorile sa fie incuiate, iar cheile sa fie pastrate de o anumita persoana desemnata de asigurat. Pentru a plati despagubirea asiguratorul impune anumite conditii care trebuie respectate de catre asigurat, incarcare/descarcare valorilor din mijlocul de transport sa se efectueze sub paza, trebuie sa se efectueze numai cu mijloace de transport destinate si omologate pentru acest scop sau cu respectarea normelor de siguranta adecvate. 
 
Excluderi: frauda, lipsa de onestitate a asiguratilor, reprezentantilor asiguratului sau a companiilor angajate in transportul si securitatea valorilor, razboi, invazie, ocupatie militara, greve, miscari civile, acte de terorism sau sabotaj, confiscare, nationalizare, lipsuri datorate omisiunilor sau erorilor, pierderea banilor in localul asiguratului sau in alte incaperi care nu sunt destinate si amenajate pentru efectuarea de plati, radiatii ionizate sau contaminare prin radioactivitate, pierderea valorilor din vehicule nepazite sau fara respectarea normelor de securitate, pierderi acoperite prin polite de fidelitate. Unele dintre aceste riscuri pot fi asigurate separat contra unei prime de asigurare suplimentare. 
 
Asigurarea se incheie la valorile declarate de asigurat si agreate de asigurator si care reprezinta limitele raspunderii acestuia din urma. 
 
Deoarece o asemenea asigurare implica o mare raspundere a asiguratorului, in cererea de asigurare se solicita informatii diverse pentru a putea evalua corect riscul si implicit a stabili corect prima de asigurare. Printre acestea sunt informatii cu caracter general, altele cu caracter special. 
 
Din prima categorie fac parte: obiectul principal de activitate al asiguratului, perioada pentru care se solicita asigurarea, continutul transportului, numarul de transporturi in perioada asigurata, valoarea maxima pe transport si pe perioada de asigurare, punctele de incarcare si descarcare, persoanele (fizice si juridice) care efectueaza transportul, insotitorii, descrierea procedurii de incarcare, descarcare si transport, echipamentele folosite ca masuri de securitate, protectia suplimentara a politiei, armatei, pazei private si orice alte date care ar prezenta interes si care ar ajuta la o evaluare cat mai corecta a riscului. 
 
In mod particular sunt cerute si date ca: ruta (fixa sau aleatoare), orele la care se efectueaza transportul. 
 
In cazul asigurarii valorilor pe timpul depozitarii se cer informatii legate de locul depozitarii, cladirea in care se afla valorile (numarul etajelor, tipul constructiei, numarul incaperilor, ferestrele, tipul incuietorilor), date privind seifurile si tezaurul (tip, constructie, etc.), descrierea usilor, sisteme de blocare si de alarma, pozitionarea detectoarelor, localizarea unitatii de control. Deseori alaturi de descrierile de acest gen, sunt cerute si schite care insotesc declaratiile asiguratului. 
 
Asiguratul poarta intreaga raspundere pentru declaratiile facute si pentru eventualele omisiuni sau erori in furnizarea acestor informatii, acest lucru este foarte important, mai ales in cazul in care se produce un eveniment generator de pierderi. In cazul in care se constata una dintre neregulile de mai sus, asiguratorul este absorbit de orice raspundere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s