Strategii de crestere extensiva


Cresterea extensiva presupune extinderea activitatii firmei in cadrul propriei ramuri. Aceasta se poate face printr-o strategie de: 
– integrare verticala. 
– integrare orizontala. 
– integrare modulara. 
 
Strategia de integrare verticala 
 
O firma poate creste prin integrarea in amonte sau integrarea in aval. Integrarea in amonte presupune controlul unei parti sau a tuturor furnizorilor. Aceasta se poate realiza initial prin intrarea unei noi afaceri (achizitionarea unui nou furnizor sau de aprovizionare). Prin aceasta strategie se asigura continuitatea procesului de productie si reducerea costurilor. Integrarea in aval presupune controlul procesului de distributie fie prin vanzarea direct la consumator (cumparand un magazin cu amanuntul), fie achizitionand distribuitorii produselor firmei. Prin aceasta strategie se realizeaza un control mai mare asupra comercializarii produsului. 
 
Strategia de integrare orizontala
 
Aceasta strategie reprezinta o modalitate de crestere a afacerii prin cuprinderea unui concurent sau prin infiintarea unei afaceri concurente. 
 
Strategia modulara
 
Aceasta strategie presupune concentrarea activitatii firmei asupra domeniului in care are cele mai mari avantaje competitive. In felul acesta, firma poate creste mult mai rapid, costurile unitare vor fi mai scazute, iar posibilitatile de reducere a noului produs mult mai mari. Deoarece nu sunt necesare fonduri de investitii, banii pot fi folositi in activitati cu cel mai mare avantaj competitiv. Cheia succesului a acestei strategii o reprezinta mentinerea unor bune relatii cu furnizorii si distribuitorii, pentru ca atunci cand firma creste rapid ei sa doreasca sa satisfaca cerintele crescande ale firmei.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s