Asigurarea masinilor, instalatiilor, utilajelor pentru cazurile de avarii accidentale


Pe langa riscurile asigurate (clasice) de incendiu si alte calamitati naturale, instalatiile si utilajele care se gasesc in cladirile asigurate sunt supuse unor riscuri specifice care poarta denumirea de avarii accidentale. 
 
Avariile accidentale la masini si utilaje sunt generate de o serie de riscuri, intre care: 
– ruperi sau deformari in timpul functionarii, ciocniri, loviri sau izbiri cu alte corpuri, explozie, efecte chimice, calorice si electrice asupra instalatiilor, traznet, cutremur de pamant, furtuna, uragane, ploaie torentiala, inghet, alunecare de teren, caderea pe utilaje a unor corpuri, etc. 
– defecte de constructie, de material, de turnare sau montare, cu unele exceptii. Ca de pilda riscurile de producere a unor pagube la unelte si piese fixate numai temporar la masini, utilaje si instalatii (ca burghie, cutite, prize, site, curele de transmisie, cabluri, lanturi, garnituri, etc.) se iau in asigurare prin asimilare cu conditia ca acestea sa fi fost montate in ansamblu tehnic in momentul producerii avariei. 
 
Asigurarea se incheie pe baza declaratiei de asigurare, urmata de acceptarea si incheierea contractului de asigurare. 
 
Perioada de asigurare este de regula un an, iar raspunderea societatii de asigurare este bine precizata prin contract. 
 
Suma asigurata se stabileste la cererea asiguratului, dupa caz prin negociere, separat pentru fiecare masina, utilaj sau instalatie in parte tinand seama de valoarea declarata, valoarea din nou sau valoarea reala a fiecarui bun asigurat. 
 
Un alt element important in stabilirea sumei asigurate este marimea daunei maxime posibile. 
 
Primele de asigurare se stabilesc potrivit tarifului de prime de asigurare, in functie de categoria in care se incadreaza fiecare masina, utilaj in parte in raport cu frecventa riscurilor. 
 
Constatarea pagubelor are loc conform normelor generale de asigurare a bunurilor. Evaluarea pagubelor tine seama de caracterul acestora, totale sau partiale, precum si de existenta eventualelor cheltuieli suplimentare de salvare a bunurilor ori de limitare a pagubelor ca si de a eventualelor recuperari. 
 
Despagubirea se estimeaza in functie de marimea pagubei, fara a depasi suma asigurata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s