Responsabilitatea sociala a antreprenorului


Responsabilitatea se refera la obligatia intreprinzatorului de a lua decizii, de a stabili procedurile si a intreprinde actiunile in conformitate cu valorile si normele societatii. Intreprinzatorul are o responsabilitate sociala nu numai fata de comunitate ci si fata de salariati, clienti, furnizori, stat si diferite grupe de interese. 
 
Responsabilitatea fata de salariati presupune crearea unui mediu intern propice dezvoltarii profesionale, incurajarea salariatilor sa atinga potentialul maxim, promovarea creativitatii si cresterea responsabilitatii individuale si de grup. 
 
Responsabilitatea fata de clienti implica oferirea unor produse de calitate la preturi adecvate la momentul si timpul potrivit. 
 
Responsabilitatea fata de furnizori presupune plata la timp a facturilor. 
 
Responsabilitatea fata de banci implica rambursarea la timp a creditelor si a dobanzilor aferente. 
 
Responsabilitatea fata de stat consta in plata la timp a impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si a altor datorii; 
 
Responsabilitatea fata de diferitele grupuri de interese: ecologistii care urmaresc protectia mediului, organizatiile filantropice care sunt considerate ca avand cel mai ridicat grad de responsabilitate sociala, (aceasta presupune participarea la diferite programe care imbunatatesc calitatea vietii si vizeaza cresterea nivelului de trai). Filantropia (sau actele filantropice) nu este vazuta ca o obligatie sociala ci mai degraba un act, un gest prin care se contribuie la bunastarea sociala. Intreprinzatorii care nu practica acte filantropice nu sunt considerati ca avand un comportament neetic, insa trebuie sa tina seama ca cei care fac actiuni filantropice sunt vazuti in mediul de afaceri intr-o lumina mult mai favorabila.
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s