Primul lucru pe care trebuie sa-l faca o persoana dupa ce a luat decizia de a se implica in afaceri, il constituie identificarea unei idei posibile de afacere din care sa rezulte oportunitati viabile.
O oportunitate atractiva si bine definita reprezinta fundamentul, piatra de temelie a unei afaceri de succes. Este important sa se faca distinctie intre ideea de afacere si oportunitate de afacere. Oportunitatea in sens antreprenorial este o idee care poate fi transformata intr-o afacere. Oportunitatea trebuie sa indeplineasca cateva caracteristici:
– sa fie atractiva.
– sa fie durabila.
– sa fie de actualitate.
– sa aiba in vedere un produs sau serviciu care creeaza sau adauga valoare cumparatorului sau utilizatorului final.
Actiunile de elaborare a unui studiu de fezabilitate privind afacerea are scopul de a transforma ideea de afaceri in oportunitate. Procesul de identificare a ideilor de afaceri si evaluare a oportunitatilor este influentat de doi factori:
– tipul afacerii in care se doreste sa se intre.
– intreprinzatorul (instruirea, educatia, posibilitati financiare, situatia familiala a acestuia).
Misiunea intreprinzatorului este aceea de a identifica acea afacere care il ajuta cel mai bine sa-si realizeze scopul urmarit.
Exista o mare varietate de surse de idei de afaceri. Intreprinzatorul trebuie sa determine care dintre aceste idei are un potential comercial suficient pentru a deveni nucleul noii afaceri. Exista doua mari categorii de surse de idei de afaceri:
– studierea tendintelor de evolutie macroeconomica.
– conjunctura microeconomica.