Mecanismul asigurarii si suma asigurata


Mecanismul asigurarii – comporta anumite aspecte caracteristice referitoare la: modul de incheiere al asigurarii, suma asigurata, prima de asigurare, obligatiile partilor contractante. 
 
Asigurarea cladirilor si constructiilor se incheie la solicitarea persoanei fizice si juridice, pe baza declaratiei de asigurare, respectiv a contractului de asigurare. Durata asigurarii este de un an, dar la cerere asigurarea poate fi incheiata si pe perioade mai reduse de timp (cel putin 3 luni), sau mai mari de timp (cel mult 5 ani). 
 
Suma asigurata – se stabileste prin negociere intre asigurat si societatea de asigurare, in baza declaratiei de asigurare, dar tinand seama de valoarea din nou a bunului asigurat (valoarea de inlocuire diminuata cu uzura) in momentul asigurarii. 
 
Suma asigurata se poate stabili astfel : 
– pentru cladiri si constructii, separat pentru fiecare cladire sau constructie in parte, precum si pentru fiecare obiect de muzeu sau expozitie, lucrare de arta, etc. 
– pentru bunurile ce reprezinta continutul cladirilor si constructiilor (mijloace fixe si circulante) global, pentru toate bunurile din aceeasi grupa prevazute in tariful de prime sau separat pentru fiecare bun ori pentru unele bunuri din aceeasi grupa prevazute in tariful de prime. 
 
In cazul asigurarii unor platforme industriale, combinate, uzine, etc. Pentru stabilirea sumei asigurate se impune efectuarea unei inspectii de risc de catre organele de specialitate. Prin inspectia de risc pot fi identificate informatii referitoare la: natura si structura bunului asigurat, la argumentarea sumei asigurate, distincte pentru cladiri si constructii respectiv pentru continutul acestora, la obiectul de activitate, natura riscurilor, date statistice cu privire la rata daunei intr-o anumita perioada de timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s