Despagubirea de asigurare – se face ca urmare a producerii evenimentului asigurat, daca bunurile sau cladirile fac obiectul unei asigurari. Cu aceasta ocazie se impun succesiv urmatoarele operatii: instiintarea, constatarea pagubei, evaluarea pagubei, calculul si plata despagubirilor.
Instiintarea cu privire la producerea evenimentului asigurat se face in scris de catre asigurat la societatea de asigurare, cu care se afla in relatii de colaborare, in cadrul unui termen limita stabilit prin lege sau prin contractul de asigurare.
Constatarea pagubei se face in general de catre specialistii societati de asigurare, care a fost instiintata in prealabil. La constatare participa asiguratul, persoana fizica sau un membru major al familiei acestuia, respectiv un reprezentant al conducerii persoanei juridice asigurate si/sau organe ale politiei si unitatilor de pompieri, etc.
Rezultatele se inscriu in procesul verbal de constatare.
Evaluarea pagubei – se tine seama de faptul ca urmare a producerii evenimentului asigurat se poate inregistra o paguba totala sau paguba partiala, in ambele cazuri cu recuperari sau fara.
Paguba totala – ca urmare a producerii evenimentului asigurat (incendiu, calamitati naturale) cladirea a fost distrusa in intregime fara a putea fi identificate resturi care s-ar mai putea intrebuinta sau valorifica.
– fara recuperari – in urma careia nu se pot recupera nici un fel de materiale sau elemente de constructii.
– cu recuperari – in urma careia pot fi recuperate materiale si parti componente ale cladirilor (caramizi, usi, lemnarie).
Paguba partiala – semnifica faptul ca, constructia a suferit distrugeri mici care nu au afectat structura de rezistenta, ci au afectat superficial unele parti ale cladirii, dar in urma unor reparatii cladirea poate fi folosita mai departe.
Evaluarea pagubei tine seama de caracterul acesteia. Paguba reflecta valoarea reala a cladirii sau partii distruse a cladirii la data producerii evenimentului asigurat, din care s-au scazut eventualele recuperari.
Calculul despagubirii – in asigurarea cladirilor si constructiilor despagubirea se bazeaza pe modul in care a fost incheiata asigurarea (adica pe unul din cele trei principii de despagubire: despagubire la primul risc, despagubire proportionala, despagubire cu fransiza).
In calculul despagubirii se iau in considerare: valoarea pagubei, valoarea reala a cladirii sau constructiei din momentul producerii evenimentului asigurat si suma asigurata.
Despagubirea nu poate depasi valoarea cladirii din momentul producerii evenimentului asigurat, cuantumul pagubei si nici suma asigurata.
Dupa plata despagubirii, asiguratorul procedeaza la reducerea sumei asigurate pentru restul perioadei de asigurare, cu suma achitata asiguratului drept despagubire.
Societatea de asigurare poate refuza plata despagubirii, in anumite cazuri, cum ar fi: paguba a fost produsa cu intentie de catre asigurat, beneficiar sau de catre persoane fizice majore care gospodaresc impreuna cu asiguratul, respectiv cu beneficiarul sau un membru din conducerea unitatii asigurate sau de catre prepusii acestora, sau din culpa persoanelor mentionate anterior.
Nu se mai acorda despagubiri pentru:
– pagube indirecte (generate de reducerea valorii bunurilor asigurate dupa reparatii, scaderea preturilor etc.).
– pagube generate de intreruperea folosintei sau exploatarii cladirii, constructiei, etc.
– pagube produse de operatiuni militare in timp de razboi.
– cheltuieli care reflecta transformarea si imbunatatirea calitatii cladirilor si constructiilor fata de starea lor inainte de producerea evenimentului asigurat
– pentru riscuri necuprinse in asigurare.