Miniaturile si artele decorative bizantine


Miniaturile – ilustratiile cartilor sfinte sau ale celor de rugaciuni erau realizate de copisti si miniaturisti, calugari si laici. Textele cele mai fecvent copiate in manastiri erau Psaltirea, Evangheliile, operele Parintilor Bisericii. Miniaturile in culori reprezentau scene, figuri sau motive ornamentale si reproduceau de obicei modele mai vechi, inspirate din antichitate, intr-o tratare libera. 
 

Miniaturi bizantine

Miniaturi bizantine

In felul acesta au patruns uneori in manuscrisele religioase episoade din mitologia greaca. Fastuoase si deosebit de pretioase sunt cele pastrate in Biblioteca Vaticanului, Biblioteca Nationala din Paris. In Rusia, Balcani, ca si in Romania (Sucevita, Dragomirna) se pastreaza manuscrise cu miniaturi din perioada bizantina tarzie. 
 
Artele decorative reprezinta o multitudine de genuri, tehnici, obiecte de arta de cele mai diverse tipuri si utilizari: ceramica smaltuita, placi decorative pentru pardoseli, placi sculptate din bronz, sticlarie de lux si vitralii, piese de mobilier cu incrustatii de materiale pretioase, vase din pietre semipretioase (alabastru, onix, calcedoniu, jasp etc.), vesela din argint, icoane cu straturi de argint aurit, obiecte din email si pietre pretioase, placi sculptate in fildes, bijuterii, vesminte cu broderii de aur si argint, obiecte liturgice din aur, argint, cu decoratii in email si pietre pretioase. 
 
Bogatia materialelor folosite si caracterul somptuos al unor asemenea obiecte se datoreaza influentelor orientale, pe care mesterii bizantini le-au asimilat si prelucrat in forme si tehnici originale. O asemenea imensa productie a fost posibila datorita bogatiei curtii imperiale, a aristocratiei si Bisericii. Multe dintre asemenea obiecte erau oferite ca daruri de catre imparatii bizantini altor conducatori, astfel incat ele se mai pastreaza si in zone din afara influentei artistice a Bizantului.

Lasă un comentariu